Att
skapa en "marka" (Det vi menar med marka, kallar andra
kårer kiosk)
Du
har säkert någon gång funderat på fördelarna
med en kiosk eller marka på stationen. Ett ställe dit
du kan gå när hungern är som störst eller när
nattlarmet har sugit musten ur dig. Denna handelsplats drivs givetvis
ideellt och utan svinn och ger sköna kulor till mysiga äventyr
med skiftet. Sen kom verkligheten ikapp.
En
marka drabbas ofta av ofattbart svinn. Eftersom vi litar på
våra kollegor kommer vi från och med nu skylla på
"någon" eller ett svart hål, i resten av texten.
Steg
1: Undvika det svarta hålet:
Det är lika bra att börja i denna tråkiga ända.
Har du inte skiften med dig kommer det svarta hålet att dyka
upp och käka upp din marka. Alternativt trolla fram spindelväv
på alla dina kexpaket.
Dina kollegor måste gilla idén med en marka, annars
bygger du bara upp ett enormt förråd du själv måste
trycka i dig när "bäst-före-datumet" närmar
sig. Om du inte ger upp, slänger käket, spottar i gruset
och låter gubbarna på skiftet kalla dig "nästan-markan",
vill säga. (men så´n är inte du ju, du är
vassare!)
Steg
2. Dina kollegor verka gilla idén.
Du har förklarat den stora nackdelen med att snatta ur sortimentet
eftersom att ett eventuellt överskott i kassan går till,
låt säga, en pool! Eller en grill! Eller ett kort till
digitalboxen!
Alla köper din idé, blåser i trumpeter och tar
på sig roliga hattar. Här ska festas!
Steg
3: Du skall göra ditt första inköp.
Du kanske lockas av smaskiga grejer som har relativt kort hållbarhet,
typ mellanmjölk. Eller kanske lockas du av allt det där
nyttiga som du någonstans tycker att du och dina brandkollegor
borde käka oftare, typ knäckebröd med fullkorn eller
havregryn med vetekli. Kanske har du t.o.m. sett ett stort parti
billig svampsoppa med sparris! Varning!!
Du kan ha drabbats av spenderarbrallan, eller helt vanlig hybris.
Börja med att kolla vad grabbarna vill ha. Skriv en enkät
om du är riktigt seriös. Orkar du inte skriva har vi en
enkel mall. >>Enkel mall för
att kolla vad skiften faktiskt vill ha.
Steg
4. Du har följt alla ovanstående steg och gjort ditt
första inköp.
Nu
har
du börjat något som inte går att avbryta. (Se delar
av steg 1) Förväntansfullt står du bakom disken
med förkläde och snygg keps och väntar på din
första kund.
(Eftersom att få kårer tillåter sådan utstyrsel
är det mer troligt att du sitter i dina stationskläder,
lika förväntansfullt, en bit bort och sneglar mot din
marka för att se din första kund handla.)
Vad händer?! Den första som handlar gör det på
krita!! Och "lovar" att betala tillbaka! Stopp och belägg.
Nu är det dags att agera. Alla måste betala kontant.
Det här med att betala sen funkar inte. (Men eftersom vi alla
vet hur det funkar i verkligheten, så finns en >>kritlista
för brandmän att ladda ner.)
Steg
5. Du har fått snurr på affärerna och behöver
lite koll.
Ok,
detta dokument är enkelt. Mycket enkelt. Mest för att
du skall få fylla i och ändra så det passar din
marka och dina varor. Ett tips är att i någon ruta räkna
ut hur mycket pengar som går tillbaka till ditt skift/alla
skift varje månad. Dina kollegor kommer bli glada om det visar
sig att skiftkassan ökar med 1500:- varje månad. Pengar
ni kan lägga på vad ni vill. (Om nu skattemyndigheten
godkänner sådana saker, och de gör de säkert
när ni föredömligt tar upp alla inkomster efter konstens
alla regler.) I alla fall: Ladda ner detta dokument för att
underlätta kontrollen. >>Dokument
som underlättar kontroller på finanserna.
Lycka
till!
|