| Du gillar 
            att grilla. Du tycker att tändvätska borde säljas i större 
            förpackningar.
 Din respektive undrar varför man inte uppfinner en grillolja 
            som kan överrösta smaken av T-gul.
 Och du måste bara läsa denna sida, för du vill kunna 
            grilla resten av din karriär där ute på verandan!
 .............................................................................................................. Grilla 
              brandsäkert: (texten 
              tagen från civilförsvarsförbundet.) • 
              Kontrollera med räddningstjänsten att det inte är 
              eldningsförbud.  • 
              Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, 
              plank eller annat som kan börja brinna.  • 
              Ha vattenslang eller hink med vatten så att du kan släcka. 
               • 
              Lämna aldrig grillen utan bevakning.  • 
              Elda bara med grillkol eller bricketter.  • 
              Tänd gärna grillen med eltändare.  • 
              Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som 
              slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.  • 
              Låt grillen stå ute med locket på till nästa 
              gång du grillar.  • 
              Dränk engångsgrillen i mycket vatten.  • 
              Känn efter att kolen/askan är kall innan du slänger 
              den.  • 
              Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten. OK. 
              Vi kan inte låta bli. Speciellt inte efter att Botkyrka visat 
              vad som händer på Nyhetsmorgon Stockholm, TV4:Använd inte bensin när ni grillar!!
 Civilförsvarsförbundet ............................................................................................................. Hur 
              man undviker amöbor, salmonella, galoperande kolera och andra 
              spännande grejer: (Klicka 
              här) Ok, 
              nu har du läst igenom ovanstående och kommer inte vara 
              den som startar sommarens största skogsbrand. Men det finns 
              fler saker att tänka på. Särkillt om du vill att 
              dina polare skall minnas en trevlig kväll och inte främst 
              insidan på din toastol. Texten nedan är klippt från 
               Livsmedelsverket. 
               När 
              du handlarSe till grillköttet, kycklingen eller fisken kommer hem till 
              kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är 
              varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med dig en kylbag med 
              kylklampar i.
 Om 
              att tina köttOm grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt 
              att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid 
              grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå 
              på insidan. Då finns det risk för att eventuella 
              sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa 
              till problem.
 Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåpet. 
              En kyckling eller en litet större köttbit tar ett dygn 
              att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen 
              i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. 
              Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.
 MarineringMarinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men 
              i den använda marinaden kan det finnas bakterier från 
              köttet.
 Pensla inte det färdiggrillade köttet med den använda 
              marinaden.
 Om du vill använda marinad i såsen måste du ta 
              undan litet av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet. 
              Använd inte den använda marinaden till att göra sås 
              på.
 Håll 
              kalltOm du ska ut på picknick och grilla; packa köttet i en 
              kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av 
              bilen eller båten. Ställ den inte i direkt sol. Öppna 
              inte kylbagen flera gånger än nödvändigt.
 Tvätta händerna
 Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar 
              laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att 
              du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra 
              råvaror.
 Stek väl men bränn inte
 Se till att kyckling och kött blir helt genomstekt. Om du sticker 
              i den med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Vissa köttyper 
              som oxfilé och rostbiff behöver emellertid inte genomstekas. 
              Samtidigt ska man vara försiktig så att man inte bränner 
              köttet eftersom vissa giftiga ämnen kan bildas.
 Redskap
 Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, 
              som du använt till det råa. Tänk också på 
              att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling 
              eller kött innan du använder dem till att skära sallad 
              eller andra grönsaker som inte skall upphettas.
 ResterRester skall in i kylskåpet så snart som möjligt. 
              Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar 
              bör slängas.
 
 Har du fler frågor och funderingar? Kontakta:
 Livsmedelsverket, Box 622, 751 
              26 Uppsala, tel: 018-175500
 
 |